Blog

Hoe optimaliseer je een afbeelding?

Afbeeldingen op je website

Niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen hebben een grote invloed op de optimalisatie van jouw pagina. Ze voegen wat toe aan je tekst, maken je webpagina’s leesbaarder en illustreren je tekst. Want een pagina met een afbeelding trekt eerder de aandacht dan een pagina met alleen tekst. Als je dan toch afbeeldingen gebruikt, zorg er dan voor dat ze bijdragen aan je SEO. Toch is een afbeelding niet zo makkelijk als het lijkt. Houdt bij het optimaliseren van een afbeelding rekening met de technische optimalisatie (formaat en bestandsgrootte) en tekstuele optimalisatie (titel en alt-tekst).

Technische optimalisatie

Een afbeelding kan invloed hebben op de prestaties van je website. Wanneer een website veel afbeeldingen heeft die niet geoptimaliseerd zijn gaat dit ten koste van je laadsnelheid. Dit probleem komt vooral opspelen als je bestandsgrootte te groot is. Als je bestandsgrootte te groot is, is automatisch het formaat van je foto ook te groot. Met als gevolg: een tragere website dan nodig. Als je foto’s of afbeeldingen in een groter formaat uploadt dan deze wordt weergegeven op jouw website, moet je browser eerst een bestand ophalen dat te groot is en dus meer laadtijd heeft. Maar ook moet je browser de afbeelding aanpassen naar het formaat waarop het moet worden weergegeven wat ook weer tijd kost. Je krijgt dus 2 punten waardoor je website trager wordt dan nodig is.

Geoptimaliseerd | 522KB
Al heeft laadtijd maar weinig invloed op je SEO, het technisch optimaliseren van een foto doe je vooral voor de bezoekers op je website. Een snel ladende pagina is een betere gebruikerservaring dan een pagina die trager laad.

Tekstuele optimalisatie

Een digitale afbeelding is niet alleen een afbeelding. Een digitale afbeelding kan namelijk niet zonder leestekens, of dat nu letters, woorden of cijfers zijn. Het is een afbeelding met dus een bestandsnaam en nog wat andere data. Voor een afbeelding op jouw website zijn er vier onderdelen waar je aan moet denken: Bestandsnaam, Titel, Alt tekst en onderschrift.

 

Bestandsnaam

We beginnen met de bestandsnaam, oftewel onder welke naam sla jij de afbeelding op. Een tip hiervoor is dat je de afbeelding een naam moet geven die je makkelijk terug kan vinden. Bijvoorbeeld: als jij een foto van een auto op je website wil, sla dan die foto op onder de naam: auto website, doe dit niet onder een naam die niks te maken heeft met die auto.

Je bestandsnaam wordt automatisch de titel die je gebruikt op je website, dit komt omdat je de afbeelding hebt opgeslagen onder dezelfde naam.

 

Alt-tekst

De alt-tekst oftewel de alternatieve tekst, is de tekst die wordt weergegeven wanneer de afbeelding niet wordt getoond op de website. De alt-tekst wordt dan getoond omdat je dan een idee hebt van wat er op de afbeelding staat.

Omschrijf dus in je alt-tekst wat er op de foto staat zodat iemand die die afbeelding niet kan zien begrijpt wat er staat.

Maar de alt-tekst is niet alleen handig voor mensen met een visuele beperking. Ook is het handig voor zoekmachineoptimalisatie, Google ziet namelijk de afbeeldingen niet maar leest de alt-tekst. Beschrijf dus in je alt-tekst wat er op de afbeelding staat zodat google weet wat het in houdt.

 

Meer informatie?

Dit is nog maar een klein deel van wat je allemaal kan met afbeeldingen. Heeft deze tekst je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar: 06-51395433

Chat openen
Hallo,
Hoe kunnen wij je helpen?